2020, Viure en ecològic

 In Enoturisme, Vins i enologia

Març, tanca tot, parem el món, una pandèmia, què us he d’explicar! Al celler va parar l’enoturisme, les vendes de vi van afluixar molt, però a la vinya tot va continuar, amb les mesures de seguretat corresponents, treballant cap a una verema incerta però a la que havíem d’arribar, com cada any, amb la màxima qualitat possible.

Estol Verd és un projecte que tant la Sara com jo hi hem posat molt d’esforç, és una manera de viure. Tota la nostra producció és ecològica, tant del nostre celler com de la resta de raïms que venem a altres empreses. Al celler hi elaborem unes 12.000 ampolles, que és una petita part de la nostra finca. Molta gent ens pregunta si podem viure del nostre projecte, quan els responem que si es sorprenen. Efectivament, vivim d’això, vivim de l’agricultura al 100%.

Maig, arrenquem, comencem a fer una mica de promoció del nostre celler i comencem a repartir a cases particulars. Fins llavors no havíem sabut com respondre a aquesta amenaça del Covid’19, però després de quasi dos mesos confinat només servint unes quantes comandes, ens vèiem en cor de reprendre l’activitat promocional. Estem molt agraïts per la confiança que heu dipositat en nosaltres durant aquests temps d’incertesa.

Juny, la guerra, el míldiu, el fong que des de l’hivern que esperava el seu moment, arriba.

L’hivern 2019-2020 ha estat molt plujós i, donat que l’anterior havia estat molt sec, es preveia un any en el que les plantes no patirien sequera. Efecte del canvi climàtic, a l’hivern vam tenir inusuals llevantades i tempestes com el Glòria. Però la primavera va continuar plujosa i menys calorosa que en els últims anys i l’estiu va arribar enmig de pluges d’hivern, amb altíssimes humitats, ambient amb el que el míldiu es va sentir tant còmode que ha aflorat pertot arreu. Al fer agricultura ecològica i aplicar productes de contacte fàcilment rentats per la pluja, hem estat immersos en una guerra que, en el global de les nostres vinyes, podem dir que hem guanyat a mitges, tenim una afectació important al raïm.

Juliol, reprenem l’enoturisme, l’Orien-tast. La seguretat dels nostres visitants és clau, i és que Orien-tast és un passeig per la natura i en grups concertats, pel que ens ha estat més còmode engegar l’activitat en post-confinament. Tornem a l’activitat enoturística i del celler amb els ulls posats a les vinyes i la seva evolució post-míldiu, de veritat, una muntanya russa aquest 2020.

Agost, preparats. Una vegada ha passat el juny, el juliol ha estat climàticament més sec. Hem anat protegint la vinya amb els tractaments i aquest clima ha afavorit que els raïms afectats s’assequessin i no avancés més el fong. Ara ens estem preparant per a la verema, després de la guerra del míldiu arriba la verema, que afrontem amb optimisme.

Volem seguir vivint de la terra i tenim la convicció que l’agricultura ecològica és el camí. Aquest any 2020 ens servirà per aprendre moltíssimes coses, tant pel que fa al celler com per a les vinyes, un  mal any, si, però un aprenentatge que ens ha posat el planeta a tots plegats i que si no n’aprenem ara, ni que sigui de forma personal i minsa, mai n’aprendrem.

Recommended Posts

Leave a Comment

0

Aquest lloc web utilitza cookies perquè vostè tingui la millor experiència d'usuari. Si continua navegant està donant el seu consentiment per a l'acceptació de les esmentades cookies i l'acceptació de la nostra política de cookies, punxi l'enllaç per a major informació.

ACEPTAR
Aviso de cookies